Brainspot

 ‘zichtbaar maken waar het knelt’

Brainspotting: hoe verloopt een sessie?

Na de intake, volgt het 2e gesprek waarin ik uitleg hoe brainspotting werkt en gaan we aan de slag.

Ik vraag aan de cliënt: “Waar wil jij aan werken en waar neem je dat waar in je lichaam?”

Als je over je probleem vertelt, kijk je vaak automatisch ‘weg’. Met behulp van een aanwijsstok zoeken we samen het punt, waar de klachten maximaal worden ervaren; dat noem je ‘de brainspot’. Dan nodig ik je uit om de focus bij je klachten te houden en naar dat punt te blijven kijken. Doordat je dit in mijn veilige aanwezigheid doet, vormen we samen een ‘werkveld’/frame, waarin spanningen opgelost kunnen worden. Eigenlijk geneest het brein het zelf.

Wij zijn van nature geneigd om bij klachten of pijn weg te gaan, om dit niet te hoeven voelen. Of konden in onze jonge jaren niet anders, omdat het te pijnlijk was. Daarom heb je hulp nodig om dit wel aan te gaan. Als je dat doet, gaat je brein namelijk helen/verwerken.

Soms komen er herinneringen of andere lichaamssensaties naar boven, waar de focus dan heen gaat. Je volgt dus je eigen lichaamssignalen. Ongemerkt kun je zo op diepe/onbewuste blokkades in je ziel komen, waar zelfs de taal ontbreekt. Die blokkades blijken de wortel van je probleem te zijn.

De voordelen van brainspotting:

  • laagdrempelig
  • diep bereik in de bewuste of onbewuste hersengebieden
  • geschikt voor jong en oud
  • geschikt voor mensen, die al heel lang klachten hebben
  • voor mensen die liever niet willen/kunnen praten of dit lastig vinden

Enkele voorbeelden:

Een cliënte van 24 met een slikfobie was vermagerd omdat ze haar voedsel niet meer durfde door te slikken. Na 2 keer brainspotten ontdekte ze dat ze soms zonder nadenken haar eten al had doorgeslikt en ze ook weer uit eten ging.

Een mevrouw van 60 met burn-out ten gevolge van jarenlang ‘alleen maar zorgen voor anderen’ had ik 3x gebrainspot, toen ze ontdekte waardoor dit patroon gekomen was. Ze gaf aan: “Ik wil mijn oude ik weer terug”. Na deze sessie kon ze haar rust pakken, wist ze het roer om te gooien en kon ze anderen voor haar laten zorgen, wat haar herstel aanzienlijk bevorderde.

Een mevrouw van 80 was in haar jonge jaren veel aandacht tekortgekomen. Ze kon hier wel goed mee leven, want ze had een liefdevol gezin gesticht. Echter door corona kreeg ze het benauwd en was vaker van slag door het gemis aan sociale contacten.  Na 2 brainspotsessies ervaarde ze een diepe onderstroom van ‘zelfvertrouwen’ in haar ziel, waarvan ze nooit geweten had dat dit eerder ontbrak.

©brainspottherapie.nl | design: jei-communicatie | fotografie: www.sannejennes.nl